torsdag 21. februar 2008

Nostalgi og gårdshistorie i smijern og kobber

Vi er fjerde generasjon som bor på odelsgården Anderstunet - etter han Anders sjøl :-)
Dessverre så brente det gamle hovedhuset ned til grunnen for ti år siden. Mesteparten av de flotte gamle tingene som enten var laget på gården eller redskap som var i bruk tidligere - de gikk dessverre tapt i flammene. Det er bare å si en ting: Tragisk!

Enkelte ting ble reddet - slik som denne flotte smijernsdøren. Vi har flere, men dette er den eneste som er ferdig restaurert. Synes det er dekorativt og flott veggpynt. Hva synes dere?



Rundpanelet i stuen er forøvrig nymalt. Vi valgte fargen Dis som er nøytral, og som framhever møbler og "stæsj". Hele nyehuset er panelt - tak og vegger. SKRIIIK! Svigerpappa valgte panelingen for at det skulle minne om det gamle hovedhuset som var tømret. Tømmer som er eldet får en flott patina - det gjør nok ikke panel på samme måten. Derfor - så langt har vi pusset opp ett og ett rom pr år siden vi overtok for snart fire år siden. Det er deilig å male lyset inn i rommene slik at den tidligere dunkle panelen kommer til sin rett!

I tillegg til smijernsdører overlevde også den gamle kobberkjelen som ble brukt til å koke klær i. Egner seg flott som vedkjel - en enorm sådan. Gårdens gamle og utslitte kaffelars står på stas ved peisen. Den var nok god å ha mang en gang i skogen vinterstid når karene var på hogst. Koselig å ha framme disse gamle tingene som gjør gårdshistorien levende :-)


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails